Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

De Leeuwenkuil met als thema 'Verdienen dieren meer rechten!' Afdrukken E-mailadres

De Leeuwenkuil is een live debatprogramma over een maatschappelijk thema op TV1 op dinsdagavond 21.05 u.

Tekst: website VRT
Uitzending dinsdag 5 oktober (21.05 uur)


Het is ondertussen meer dan vier jaar geleden dat Gaia in een live-debat de handschoen opnam tegen de bontindustrie. Gaia beschouwt de bonthandel, in hoofde van Christian Parmentier, zelfs als haar grootste vijand. Gaia weigert dan ook elke rechtsreekse confrontatie.Voor De Leeuwenkuil maken ze beiden voor het eerst weer een uitzondering. Gaia vindt dat dierenrechten niet ver genoeg kunnen gaan, voor de bonthandelaars gaan dierenrechten nu al veel te ver.


Elk gesteund door vier medestanders proberen ze in de Leeuwenkuil een antwoord te geven op vragen als: welk gebruik van dieren voor menselijke doeleinden is moreel verantwoord? Heeft de mens het recht dieren te houden gewoon voor het gezelschap of voor zijn bezoekjes aan de dierentuin en het circus? Heeft de mens het recht om dieren te doden voor zijn wekelijkse biefstuk, zijn schoenen, zijn aspirines of cosmetica? Hoe menswaardig moet een dierenbestaan zijn? Hoe menselijk moeten dierenrechten worden?


In België leven 11 miljoen gezelschapsdieren, meer dan inwoners.
Jaarlijks worden in België meer dan 13 miljoen dieren geslacht voor consumptie. Per dag staat de teller voor varkens op 30.000.
Meer dan 670.OOO dieren worden in ons land nog altijd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en productontwikkeling.
Dat we dieren behoorlijk moeten behandelen en niet nodeloos moeten laten lijden, daar is iedereen het intussen wel over eens. Maar of we dieren ook rechten moeten geven, daar lopen de meningen over uiteen. En hoe ver moeten die rechten dan gaan? Want dierenbescherming en dierenwelzijn zijn niet hetzelfde als dierenrechten. Of toch?


Inge Becks laat vanavond in een rechtstreekse uitzending vijf voor- en vijf tegenstanders met elkaar debatteren vanuit de stelling: "dieren verdienen meer rechten!"
Dirk Draulans is docter in de wetenschappen en wetenschappelijk journalist voor Knack. Hij zal het debat minitieus volgen en neemt de standpunten van beide kampen onder de loep.
De kijker bepaalt ook nu weer het verloop van het debat door zijn/haar sterkste debater per sms in het debat te houden.


De pro-groep:
Dirk Blanchart(BLID),Redgy(gedragstherapeute voor dieren)
Marianne Huiberts(BiteBack),Ann Degreef (Gaia) Mieke Schudding (Poesenboot)
U kan supporteren voor de 'leeuwen' in de leeuwenkooi: u kan stemmen voor de persoon die volgens u het beste argument formuleert. U hoeft enkel zijn of haar letter via SMS door te sturen: A of B of C of X of Y of Z. De persoon met de hoogste score blijft in het debat, de persoon met de laagste score gaat uit het debat.
U BESLIST WIE MOET BLIJVEN!