Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Paard omgekomen, wellicht van verwaarlozing en dorst te Zele Afdrukken E-mailadres

Gisteren in de late namiddag zijn er door medewerkers van BLID op een weide aan de Dijckstraat te Zele twee paarden aangetroffen.

p525004

Één van de paarden is sinds twee dagen dood . Het andere paard is verwaarloosd aan de hoeven. De eigenaar komt maar sporadisch langs.  Zelfs de melding dat er één dood paard ligt doet de eigenaar nog niet tot actie overgaan. “Deze week bij de extreme hitte is de eigenaar niet langs geweest met drinkwater.  Dit hebben we vandaag vernomen van omwonenden”, zegt Dirk Blanchart, voorzitter van BLID.

p52500

Het gras op de weide is uitgedroogd en daarom is het niet vreemd dat het paard dood ligt onder de prikkeldraad. Paarden gaan namelijk onder de prikkeldraad zoeken als ze op eigen weide niet genoeg voeding of drinken vinden. Ook de drinkbakken zijn maar net bevochtigd door het regenwater dat de nacht voordien is gevallen. Volgens de politie is dit voldoende. Volgens ons drinkt een paard  zo'n 30 tot 50 liter water per dag. Water is eigenlijk het belangrijkste voor een paard. Net als de mens kan een paard langer zonder eten dan zonder drinken.

BLID heeft gevraagd dat er proces verbaal zou worden opgesteld. De politie ging alvast toch de eigenaar opzoeken.

Bekijk het vrt nieuws van 05 juli

UPDATE 07 JULI

Deze morgen kreeg BLID vanuit heel onverwachte hoek een reactie, betreffende het onderzoek naar de oorzaak (verwaarlozing of uitdroging) van overlijden van het paard te Zele.


BLID bevestigt nogmaals dat een buurtbewoner op vrijdagnamiddag heeft gemeld dat er sinds donderdagmorgen een dood paard lag. We kregen ook de bevestiging van deze buurtbewoner dat de paarden niet voorzien werden van drinkwater tijdens de hoge temperaturen van vorige week. De politie vond het normaal en voldoende. Dit bevestigden zij aan onze medewerker. Het beetje water dat aanwezig was in de badkuip was regenwater, opgevangen tijdens de vorige nacht.


Zaterdagnamiddag stelde onze medewerker na een tweede bezoek vast dat er een koord aan de poot van het dode paard was bevestigd en dat het deels was afgedekt. Het andere paard was nog steeds niet voorzien van drinkwater. 
Maandagmorgen heeft BLID het FOD Dierenwelzijn om een onderzoek gevraagd naar deze situatie. Het FOD Dierenwelzijn stelde vast dat er een volle badkuip drinkwater aanwezig was.  Daarvoor moeten we de media bedanken, want het is dankzij de reportages dat de eigenaar zal wakker geschoten zijn en heeft beseft dat actie dringend nodig was.


In de mail die we kregen worden we beschreven als een incompetente organistatie die bovenal in het nieuws wil komen en probeert men ons belachelijk te maken. We willen ook niet dat iemand ons beschuldigt van het overtreden van de wet. We geven dan ook integraal de inhoud van de mail. We weten ook dat een oud dier eens moet sterven, maar het heeft wel recht op drinkwater. Ook stellen wij ons vragen bij de hoefverzorging van het nog levende paard.

p5250


Aan de hand van de mail laat ik als voorzitter van BLID iedereen vrij om te reageren op de schrijver van de mail en de officiële instanties. Stuur uw bericht ook door naar ons, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , of laat een bericht na op de website. FOD dierenwelzijn is te bereiken via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

De mail die we deze morgen kregen kwam via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   :
Beste,
 
Na verder onderzoek en navraag bij de buren kwam ik nogmaals tot de vaststelling dat de eigenaar pas vrijdag samen met de politie op de hoogte gebracht is!
Het betreurd mij tenzeerste hoe jullie dergelijke feiten in een heel negatief daglicht stellen om eens in de media, aandacht te komen.
Het paard heeft er idd tot na het weekend gelegen, kon ook niet anders als Rendac pas maandag kon langskomen.
Na de inspecteur van dierenwelzijn op controle te hebben gehad en contact gehad te hebben met de directeur is het nogmaal duidelijk geworden dat jullie helemaal verkeerd zaten! Indien je terug denkt dat mijn wijsheid niet veel terzake doet, zou ik maar eens contact opnemen met desbetreffende dienst!
 
En omdat dit alles maar om woorden gaat, wil ik jullie ook vragen om eens de pv van de politie en het verslag van de dierenarts die terplaatse geweest is eens opte vragen. Daarin staat duidelijk dat het dier wel degenlijk van ouderdom gestorven is en dat alles inorde was zoals het water gras en de schaduw!
 
Wat het andere paard betreft, staat eveneens in het verslag van de dierenarts, dat het wel degelijk 'bevangen hoeven' heeft. Wat de oorzaak is dat die hoeven zo lang stonden. Verder kan de hoefsmid bevestigen dat hij enkele weken daarvoor nog langs geweest was.
 
Verder heb ik nog de vraag aan jullie of het allemaal wel wettelijke verlopen is hoe jullie gereageerd hebben? Mag men zomaar een privé eigendom van iemand betreden en er bovendien nog ongevraagd foto's nemen??? Dit betwijfel ik ten zeerste!
Ik zal er dan ook alles aan doen om dit na te gaan en eventueel verdere stappen te ondernemen!