Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Paard vastgeketend met ketting te Ingelmunster Afdrukken E-mailadres

Bij een paardenhandelaar aan de Krekelstraat te Ingelmunster staat er al enkele weken een paard vast aan een ketting. Vorige week tijdens de extreme hitte stond het zelfs zonder drinken. Iemand uit de buurt die het paard had opgemerkt, bezorgde het drinken en waarschuwde ook BLID.

paarden_010
Het paard vertoont ook een snijwonde in de nek, door het schuren van de ketting. “Een ketting is geen wettelijk gebruiksvoorwerp voor een paard. Paarden worden vastgebonden met een halster. En waarom dit paard aan een ketting staat, blijft voor ons een raadsel”, zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID. Toch wordt er gemeld dat de handelaar dit soort kettingen vaak gebruikt voor zijn paarden.

paarden_022
BLID meldde deze situatie aan het FOD Dierenwelzijn, samen met fotomateriaal om de dierenmishandeling vlugger te kunnen inschatten. We halen het woord dierenmishandeling aan, omdat het paard van zijn bewegingsvrijheid wordt beroofd. De wetgeving is duidelijk en zegt dat men de bewegingsvrijheid van een dier niet mag beperken. Het regent klachten de laatste weken bij BLID, allemaal klachten die zeker vermeden zouden kunnen worden.

paarden_017
Na acht dagen stellen we vast dat het paard nog steeds niet verlost is van zijn ketting. Dit wekt frustraties op bij al wie begaan is met dieren en zeker met paarden. We hebben de indruk dat er een andere weg zal moeten worden ingeslagen, als het gaat over een vluggere en strengere aanpak van inbreuken op het dierenwelzijn.


De laatste weken worden we er bij BLID meermaals aan herinnerd dat een dierenpolitie in België heel nuttig zou zijn. Die zou onmiddelijk tijdens de week en het weekend kunnen handelen. BLID is in ieder geval kandidaat om met minster Onkelinckx aan tafel te gaan zitten om hierover een gesprek aan te vatten. Over het mandaat dat we van het merendeel van de bevolking zouden krijgen hebben we geen enkele twijfel. “ "Organisaties zoals BLID hebben hun nut al bewezen. Zij hebben door de jaren heen een expertise opgebouwd waardoor ze bepaalde situaties snel en goed kunnen inschatten." Dit mocht ik onlangs lezen in een tekst afkomstig van een van de grootste dierenrechtenorganisaties van België en dit doet deugd”, alsnog Dirk Blanchart voorzitter van BLID, "We hebben geen officieel mandaat, maar we weten wel waar we mee bezig zijn."