Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Zware mishandeling van pony te Sint-Pieters-Leeuw Afdrukken E-mailadres

Op een weide aan de Hoogstraat / Calloenstraat  te Sint-Pieters-Leeuw heeft BLID ernstig mishandelde pony aangetroffen. De pony is zwaar verwaarloosd aan de hoeven. Ze vertonen een extreme lengte. Hierdoor is het voor de dier haast onmogelijk om nog rond te stappen.

sdc10311_formaat_wijzigen
Hoeven die tot meer dan 20 cm uitsteken buiten de normale hoefrand bemoeilijken het lopen van een van de pony aanzienlijk. De druk op de hoeven wordt heel groot en maakt dat het dier constante pijn lijd.

“Binnen niet afzienbare tijd zal het dier volledig blokkeren in zijn bewegingsvrijheid door de pijn die het ondervindt in de benen. Slechte hoeven creëren bovendien continue druk op de spieren en pezen van de benen, die op hun beurt kunnen ontsteken. Slechte hoeven dragen ook bij tot het ontstaan van artrose, wat blijvende mankheid riskeert mee te brengen. Als er niet snel opgetreden wordt, zal euthanasie wellicht nog het enige zijn wat men voor de pony’s kan doen,” besluit Dirk Blanchart.


BLID heeft klacht ingediend bij de Federale Overheid Dierenwelzijn en vraagt om de toestand van het dier te controleren en de eigenaar alvast te verbaliseren wegens mishandeling en verwaarlozing van een dier. Tegelijk hoopt BLID dat er toch nog iets zal worden ondernomen om de zwaar verwaarloosde hoeven van pony bij te werken, zodat zij zich op termijn terug op normale wijze zullen kunnen verplaatsen in de weide. Gezien de vergevorderde staat van de vergroeiingen, zullen meerdere kapbeurten verspreid over de komende maanden noodzakelijk zijn.

UPDATE 30/09

De hoeven van de pony zijn verzorgd, al is de vraag of er geen blijvende schade is aangericht. 
We hopen dat het FOD Dierenwelzijn, bij wie BLID ook klacht indiende, het niet zal laten bij een opmerking. Het was een bewuste vorm van verwaarlozing.