Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Mechels hangbuikvarken verdiend zijn eigen biotoop! Afdrukken E-mailadres

Op 13 oktober is er in het nieuws verschenen dat er een hangbuikvarken, Flurkje genaamd, woont op een appartement in Mechelen. Het dier werd kado gedaan door een vriend en de kersverse eigenares heeft het dier op haar eigen manier grootgebracht. Flurkje werd zindelijk gemaakt en wordt bijna dagelijks verzorgd met lotions voor de huid. Dit klinkt ons nogal vreemd in de oren. BLID ijvert ervoor dat dieren van hun eigenaars krijgen wat ze nodig hebben, onder andere een natuurlijke huisvesting. Een hangbuikvarken in huis nemen wanneer het 5 kilogram weegt lijkt niet moeilijk, maar als men weet dat zo’n dier enorm groeit (afhankelijk van het ras kan een volwassen mini-hangbuikvarken tussen de 25 en 85 kg wegen) en een natuurlijke habitat nodig heeft, begint men daar doorgaans niet aan.

“Volgens Dirk Blanchart voorzitter van BLID hoort een varken buiten te zijn, in de natuur, waar het rustig kan rondsnuffelen, wroeten, eten zoeken, kortom, varken zijn. Het enige onderdak dat een varken nodig heeft is een goed verluchtbaar, tochtvrij hok met een dikke laag stro op een betonnen vloer, waar hij zich graag zal innestelen. In deze omgeving zijn er ook geen huidlotions nodig, varkens gaan dehydratatie tegen door in de modder te rollen en te woelen, op deze manier koelen ze op warme dagen ook af en rekenen ze af met eventuele parasieten”.

“Los van onze mening, is het ook een feit dat een hangbuikvarken dat binnenshuis gehouden wordt, toch ook een buitenloop nodig heeft, of anders zeker verschillende wandelingen per dag. Aangezien het niet zeker is dat Flurkje nog door de deur kan, zal hij ook niet buiten geraken om te gaan wandelen. Of dit dier wel echt gelukkig is daar hebben we onze grote twijfels over”, alsnog de voorzitter.

BLID vind het een spijtige zaak dat deze situatie al 3 jaar duurt en noemt het een vorm van dierenmishandeling en een dier doe je ook niet kado, zeker geen varken op een appartement! Een hangbuikvarken zal zich hechten aan zijn eigenaar/verzorger, en verwacht ook dat die voor hem blijft zorgen. En een goed verzorgd varken kan 15 tot 20 jaar oud worden. Dubbel pijnlijk is ook het feit dat deze dame uit Mechelen Flurkje heel graag ziet en geen afstand van hem wil doen. Voor BLID is het laten inslapen van Flurkje geen optie. Een duurzame oplossing is dus dringend en noodzakelijk.

BLID hoopt op een goede adoptie van dit varken, door bijvoorbeeld een kinderboerderij of iemand met kennis van zaken die Flurkje de juiste leefomgeving kan bieden.