Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Maaseikenaar krijgt boete voor verwaarlozing paarden Afdrukken E-mailadres

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 50-jarige man uit Maaseik veroordeeld wegens verregaande verwaarlozing van elf paarden. Hij kreeg een boete van 3.850 euro. Het was BLID die in augustus 2006 de bal aan het rollen bracht. De man was in 2000 al eens veroordeeld voor verwaarlozing van dieren. BLID vindt het spijtig dat er geen volledig verbod om nog langer dieren te mogen houden is uitgesproken.

 

img_0071

Elf paarden liepen in de zomer van augustus 2006 verdeeld over twee weiden in Maasmechelen, totaal aan hun lot overgelaten. BLID had na een grondig onderzoek, genoeg bewijsmateriaal verzameld en overgemaakt aan het FOD Dierenwelzijn. De inspecteurs van het FOD troffen de paarden aan in bedroevende omstandigheden. Ze waren niet voorzien van eten of drinken, terwijl het in die periode erg warm was. De paarden moesten zich voeden met beschimmeld hooi op de weide. De weiden waren ook bezaaid met uitwerpselen, planken met nagels en prikkeldraad.

dsc008
 
Eén merrie had zich verwond aan het achterbeen door de prikkeldraad. Dit paard had de eigenaar tijdens de mediastorm verborgen in Nederland, waar het later is terug gevonden door de Nederlandse dierenbescherming. Een andere merrie, die drachtig was, vertoonde uitdrogingsverschijnselen. Al de andere aangetroffen paarden waren zo mager dat hun ribben en heupbeenderen duidelijk te zien waren.

img_007

Het FOD heeft alle elf paarden toen in beslag genomen.