Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

GAIA en BLID: dierenwelzijn op veejaarmarkt Sint-Lievens-Houtem over algemeen behoorlijk nageleefd Afdrukken E-mailadres

De editie 2009 van de veejaarmarkt te Sint-Lievens-Houtem is op het vlak van het dierenwelzijn over het algemeen behoorlijk verlopen. Op enkele problemen na met een paar veedrijvers die zich misdroegen en met een aantal te kort aangebonden dieren, hielden de meeste runder- en paardenhandelaars zich aan de wetgeving en richtlijnen. Dat concluderen BLID-voorzitter Dirk Blanchart en GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Twintig waarnemers van de dierenrechtenorganisatie GAIA en van BLID (Belgische Landelijke Inspectie Dierenbescherming) keken gisteren en eergisteren toe op het verloop van de markt. Zij stelden vast dat de situatie er in vergelijking met vorig jaar opnieuw op vooruit is gegaan. Er is zeker nog potentieel voor verbetering, maar de toestand wat het dierenwelzijn betreft is ongetwijfeld gunstig geëvolueerd. Zo waren de aangevoerde paarden van betere kwaliteit en werd er op een paar incidenten na geen wangedrag bij de handelaars vastgesteld.

Opmerkelijk was ook dat er dierenartsen waren die een behoorlijke vriendschapsband hadden met handelaars. Eentje deelde zelfs deze vriendschap met het nuttigen van één jeneverke, met een paardenhandelaar, in een gelegenheidscafé, terwijl de paarden stonden te wachten om geladen te worden. Eerst eens drinken en dan laden was het motto, van zowel handelaar als dierenarts.

De maatregelen waarvoor GAIA en BLID pleitten en die door het gemeentebestuur werden aangenomen, hebben hun vruchten afgeworpen. GAIA en BLID zullen hun gezamenlijk rapport met voorstellen voor verbeteringen overmaken aan de burgemeester en vragen dat tegen de twee veedrijvers die onnodig geweld tegen dieren gebruikten strenge maatregelen worden genomen.