Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID dringt aan op winterwet voor dieren Afdrukken E-mailadres

“Elk jaar opnieuw worden dieren en dierenbeschermingsorganisaties gegijzeld als de winter opduikt. Gisteren stond onze telefoon roodgloeiend en moesten we vele bellers teleur stellen”, zegt BLID – voorzitter Dirk Blanchart. Her en der in Vlaanderen meldt men ons dat er zowel paarden als runderen onbeschut en onbeschermd nog in de weide staan. Onze medewerkers doen al het mogelijke om zoveel mogelijk dieren te bezoeken, maar daar eindigt het meestal. De politie heeft een waslijst aan oproepen binnengekregen voor interventies bij ongevallen en andere zaken, zodat ze niet onmiddellijk kunnen inspringen voor dieren. Het FOD dierenwelzijn holt van de ene oproep naar de andere en is ook niet opgewassen tegen het plotse winterweer. 

 “We hebben veel begrip voor het feit dat de instanties het meer dan druk hebben, maar we hebben geen begrip voor diegenen die hun dieren aan hun lot overlaten tijdens de winter. We zijn er van overtuigd dat we ze niet op onze vingers en tenen kunnen tellen, zij die hun dieren zelfs niet komen bezoeken als het barslecht weer is. Dus ook geen voorziening van eten noch drinken, want dit laatste staat bevroren en dient meermaals per dag te worden ververst”, benadrukt Dirk Blanchart.

Locaties waar we dieren aantreffen en we opmerken dat het niet is zoals het zou moeten zijn, worden steeds doorgegeven aan de overheid. Soms heeft dit ook zijn voordelen. Tijdens enkele controles van de overheid de laatste week, zijn enkele paarden en pony’s aangetroffen die nog niet zijn gechipt. Deze worden vanaf nu ook in beslag genomen. Paarden, pony’s en ezels moeten herkenbaar zijn aan de hand van een microchip en een paspoort en dit ten laatste op 31 december 2009.

Gisterenavond heeft BLID nog contact gehad met de kabinetsmedewerker voor dierenwelzijn van minister Onkelinckx en hem duidelijk gemaakt hoe erg het gesteld is, zowel bij de paarden als bij de runderen. We hebben gevraagd de minister te confronteren met de toestand van het weer momenteel en er haar op te wijzen hoeveel dieren er niet kunnen genieten van het artikel 4  § 1 van de dierenwelzijnwetgeving 14 augustus 1986.

Er is maar één oplossing en dat is een aanpassing van de wetgeving. Dieren zouden verboden moeten worden op weiden waar ze geen schuilhok hebben dat groot genoeg is voor alle dieren, van 1 december tot 1 februari. Met deze wetgeving zou niemand meer worden verrast en kan iedereen zijn voorbereidingen treffen.