Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Geef geen dier als eindejaarsgeschenk en wees aandachtig met vuurwerk Afdrukken E-mailadres

Tijdens deze feestdagen vraagt BLID om geen dieren als cadeau te schenken. Er belandt er wel eens een hond, kat of een ander dier in de vorm van cadeaubon in een enveloppe als nieuwjaarsgeschenk. Het aanschaffen van een dier moet spontaan gebeuren en mag niet worden opgedrongen.

En voor de overgang van oud naar nieuw vragen we om aandachtig te zijn met vuurwerk en dit zeker niet af te steken in de nabijheid van dieren. Bezitters van dieren geven we de raad hun voorzorgen te nemen, zodat deze niet kunnen ontsnappen. Mensen vinden vuurwerk mooi en feestelijk maar voor veel dieren is dit een zeer angstaanjagend verschijnsel. Dieren begrijpen er niets van en worden heel angstig, ze lopen in paniek weg van het lawaai en de lichtflitsen.

vuurwerk

Elk jaar terug zijn er dieren die opschrikken van vuurwerk, zeker wat de honden betreft. Honden gaan op de vlucht en zijn wel eens het slachtoffer van een aanrijding met een wagen. Tijdens hun vlucht kunnen honden ook zo ver lopen dat ze de weg niet meer terugvinden. Een van de beste voorzorgen is uw hond opsluiten in huis, een radio laten spelen en licht laten branden. Dan hebt u veel kans dat hij rustig blijft. Ook uw hond een halsband aandoen met uw gegevens erop is geen overbodige luxe, dan is de kans zeer groot dat hij vlugger thuis gebracht wordt moest hij ontsnapt zijn.

“Het meest gevaarlijke is indien weidedieren zouden opschrikken en ongevallen voorzaken. De drama’s nadien zijn zowel voor mens als dier zeker geen vuurwerkpijl waard”, meent BLID voorzitter Dirk Blanchart. “Daarom vragen wij om zeker geen vuurwerk af te steken!”

Sommige gemeenten hebben een bijzondere maatregel ingevoerd met veel aandacht voor de dieren en dit is soms probleemloos te consulteren via hun website. Wie ter gelegenheid van de overgang van oud naar nieuw vuurwerk wil afsteken, moet daarvoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. De burgemeesters kunnen dan oordelen of de voorgestelde locatie geschikt is, rekening houdend met dieren in de omgeving (boerderijen of manèges).
In bebouwd gebied waar vuurwerk wordt afgeschoten, dienen bij vele gemeenten, alle dieren van de omliggende weiden te worden gehaald. Dierenhouders zijn verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door hun opgeschrikte dieren.