Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Weyts wil meldpunt waar dierenartsen hondenhandel kunnen signaleren! Afdrukken E-mailadres

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), bevoegd voor Dierenwelzijn, wil een centraal meldpunt waar dierenartsen problemen met hondenhandel kunnen melden. Dat werd gezegd op de nieuwjaarsreceptie van de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen.

Met het meldpunt, dat enkel door dierenartsen gebruikt zal kunnen worden, wil Weyts enerzijds meer zicht krijgen op het probleem en anderzijds gerichter en doeltreffender controleren. "Wanneer we een klacht krijgen van een dierenarts, dan is dat een klacht au sérieux, wat niet altijd het geval is van de tonnen klachten van particulieren die we binnenkrijgen", aldus de minister.


Weyts wil ook een intensere samenwerking tussen de overheid en de dierenartsen om probleemgevallen aan te pakken en het publiek sterker te sensibiliseren, onder meer door in te zetten op adoptie uit asielen en campagnes rond het omgaan met dieren in vakantieperiodes of stressvolle situaties, zoals vuurwerk.


Omdat de administratie voor Dierenwelzijn een beperkte capaciteit heeft, en ook het aantal inspecteurs beperkt is, wil Weyts meer praktijkdierenartsen inschakelen. "We kunnen dierenartsen gebruiken voor een eerste controle, alvorens de inspectie op pad te sturen. Daarmee zetten we enerzijds de inspectie efficiënter in en maken we anderzijds gebruik van de aanwezige expertise."


De minister zegt wel te beseffen dat dierenartsen daarmee in een delicate situatie terecht kunnen komen, omwille van de verschillende rollen die ze moeten opnemen. Hij pleit daarom ook om het bewaken van het dierenwelzijn "alle aandacht" te geven in de opleiding tot dierenarts en hoopt op een constructieve samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent.


Verder liet Weyts verstaan dat hij het goed zou vinden als de Orde van Dierenartsen en de dierenartsensyndicaten met één stem zouden spreken in de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn.


BRON: De Morgen

Reageer via onze facebook